A stencilezésről bővebben

Erősen megkopott az évek alatt a szívednek egyik kedves bútordarab? Nem feltétlenül kell egyből kidobnod, mivel egy kreativitással és időráfordítással magad is könnyen visszaadhatod a régi fényét.

Az egyik legegyszerűbb bútordíszítő módszer a stencilezés, amelyhez különböző mintájú sablonokat találhatsz a Birdo Shop stencil kínálatában.

Tanácsok a sikeres stencilezéshez

Ha nem szeretnéd elrontani a mintát, feltétlenül az legyen az első dolgod, hogy megfelelően rögzíted a sablont. Aztán készítsd elő a folyamathoz használt alapanyagot! Mindenképpen olyat válassz, ami nem annyira folyékony! Ilyen lehet például az akril- vagy a textilfesték, de egy jó minőségű bőrfesték is szóba jöhet.

Aztán következhet maga a festés, amely során ügyelned kell arra, hogy egyszerre csak kevés festék kerüljön felvitelre, és az is minél szárazabb ecsettel! Ennek köszönhetően ugyanis a festék nem folyik majd be a stencil alá, és nem rontja el az anyagot, amire éppen festesz.

Természetesen használhatsz festék spray-t és pasztát is. Az utóbbiból érdemes homogénebb állagút választani, mivel a szemcsésebb, durvább összetételű effekt paszták nem igazán stencilezéshez javasoltak.

Ami pedig a spray használatát illeti, fontos, hogy ne felejtsd el letakarni azokat a részeket a sablonon, ahová nem szeretnéd, hogy festék jusson! A fújást követően pedig óvatosan emeld ki a stencilt! Ellenkező esetben ugyanis megfolyhat a festék, vagy a stencilről átkerülhet a felületre, amit biztosan nem szeretnél, ha már ennyit dolgoztál vele.

A stencilezést követően

Ha a fentebb említett lépésekkel megvagy, akkor a következő lépésként alaposan tisztítsd meg a sablont, máskülönben nem fogod tudni többet használni!

Ehhez az esetek többségében elég némi víz is, de ha beszáradt festékről van szó, akkor érdemes stenciltisztító spray-t használni, ami akár ragasztó eltávolítására is alkalmas. Fújd a tisztítandó felületre, hagyd hatni az anyagot körülbelül 30-60 percig, majd szappanos vízzel mosd le!

Voilá, már tiszták is a stenciljeid, amelyeket még hosszú évekig tudsz majd használni.

Mivel vihetők fel az alapanyagok?

Alapvetően három eszközt tudnánk mondani: az ecsetet, a szivacsecsetet és a spatulát. Hogy az esetedben melyik lesz az ideális, azt leginkább az általad használat alapanyag, illetve felület és a minta dönti el.

Általános ökölszabály, hogy a vastagabb stencilekhez elsősorban a spatula, a vékonyabb stencilekhez pedig az ecset vagy a szivacsecset az ideális. Az alapanyagra vonatkozóan pedig úgy szól a szabály, hogy a pasztákhoz spatulát, míg a festékekhez szivacsecsetet és a stencilező ecsetetet kell választani.

A fentiekből is látható tehát, hogy a stencilezés egyáltalán nem nagy ördöngösség, így ha már a kisujjadban van a festés, akkor mindenképp tegyél egy próbát vele, hiszen egy következő lépcsőfokot jelent a bútorátalakításban!

24 óra