Mi is az a PLA, és hová kell dobni használat után?

A PLA egy olyan alapanyag, amely magas keményítőtartalmú gabonából készül és pontosan úgy néz ki, mint a műanyag. A műanyaggal ellentétben azonban egy környezetbarát alapanyagról beszélhetünk, amely egyáltalán nem szennyezi a környezetet.

Ez a szempont azért is fontos, mivel a törvényi szabályozás is arra törekszik, hogy csökkentse a műanyag hulladékok mennyiségét a Föld védelme érdekében.

Miért válts PLA-ra?

Az indepack.hu eldobható poharai között lebomló és komposztálható poharakat is találunk, ezek tökéletesen megfelelnek a hideg italok fogyasztásához. Külsőleg egy egyszerű műanyag pohárnak néznek ki, belsőleg azonban valami teljesen új dologról beszélhetünk!

A PLA ugyanis a politejsav, ami egy sűrű, fehér anyag a gabona belsejében. A technológiai eljárás során ezt az anyagot kinyerik a búzából, rizsből vagy kukoricából és átlátszó anyagot készítenek belőle. Ezek a poharak komposztálhatók, ezért ökomegoldásnak számítanak.

PLA pohár

A PLA gyártása

A gyártás során a gabonából kinyerik a politejsavat, de a megmaradt alkotórész sem vész kárba. A biomassza ugyanis szintén felhasználható, így semmiféle hulladék nem keletkezik az előállítás közben. Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása is alacsony, így az ökológiai lábnyom is kisebb, mint más alapanyagok esetében.

Mi készül a PLA-ból?

Eldobható poharak, pohártető, de tasak és ingvállas táska is készül belőle. A PLA nem bírja a hőt, maximum 40 Celsius-fokos ital tehető bele, ezért kizárólag hideg italok szervírozására alkalmasak.

A CPLA egy továbbfejlesztett változat, ez az alapanyag már jobban bírja a hőt, akár 80 fokos italt is tehetünk ezekbe a poharakba.

A PLA komposztálása

Remekül hangzik az, hogy ezek a termékek komposztálhatók, azonban hazánkban erre sajnos nincs lehetőség. A PLA komposztáláshoz ugyanis speciális berendezések kellenek, mely igen nagy beruházásnak bizonyul és jelenleg országunkban nem elérhető. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne környezetkímélő!

Míg ipari körülmények között néhány nap alatt lebomlanak ezek a termékek, addig természetes körülmények között ehhez néhány év szükséges. Pontosan úgy, mint egy faág, szép lassan, a PLA is lebomlik, ha kikerül a természetbe.

Hová kerüljön a PLA a használat után?

Felmerül a kérdés, hová tegyük a PLA poharat, ha ki akarjuk dobni? Az nagyon fontos, hogy ne a műanyag szelektív gyűjtőbe, hiszen nem műanyag! És azt is tudjuk, hogy külön szelektív gyűjtő nincs a számra. Így a megoldás a kommunális hulladék gyűjtő, mivel ezáltal a hulladékégetőbe kerül, ahol igen nagy hőtartalma révén energiát fog biztosítani.

A forgalmazók és a vendéglátósok felelőssége

Mivel a PLA pohár megszólalásig hasonlít a műanyag poharakra, ezért könnyen megtévesztheti a vásárlókat. Ez azzal a veszéllyel járhat, hogy a vásárló a műanyag szelektív közé dobja, ami nem helyes. Ezért figyelmeztetni kell a vásárlót, hogy ezt a terméket a kommunális kukába kell dobni.

A PLA egy környezetbarát megoldás a vendéglátóipari feladatokra, érdemes kipróbálni, így odafigyelhetünk a környezetvédelemre is!

24 óra