Milyen gyógyteákkal védekezhetünk a megfázás ellen?

Szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy orrfolyással, köhögéssel és torokfájással küzdünk, melyek általában a megfázás tünetei. Szinte egész évben előfordulhat, hogy a vírusos betegség megtámad bennünket.

Sokan nem kívánnak mesterséges készítményeket használni a gyógyulás érdekében, számukra megoldást nyújthat a gyógytea fogyasztása. Az M Matcha termékei segíthetnek abban, hogy néhány olyan italt készítsünk magunknak, melyek fogyasztásával erősítjük immunrendszerünket, ezzel pedig megelőzhetjük a megfázás kialakulását. A betegséggel küzdőknek cikkünkben összefoglaltuk, milyen gyógyteákkal küzdhetnek a kór ellen.

A kamilla előnyös tulajdonságai

A gyógynövények közül az első, mely kiválóan alkalmas a megfázás tüneteinek enyhítésére, az a kamilla. Az ókori Egyiptomban is használt virág, hazánkban is honos, könnyen beszerezhető. A növény illóolajában található egyik összetevő a kamazulén vegyület, mely gyulladáscsökkentő hatással bír, így enyhíti a láz, torokfájás, gyulladás okozta fájdalmakat. Arcüreggyulladás esetén is kiválóan használható. 

Nyugtató hatása szintén ismert, elkészítéséhez elegendő 1 evőkanálnyi kamillavirág, melyet leforrázunk, majd 15 percig állni hagyjuk, hogy valamennyi hatóanyag a teába kerüljön. Édesíthető mézzel, melynek előnye, hogy a kamillához hasonlóan antibakteriális hatása van. Napi 1-3 csészével fogyaszthatunk a mielőbbi gyógyulás érdekében.

A hárs és a kakukkfű hatásai

A hársfa virágából készített teával a köhögést tudjuk csillapítani. Izzasztó és gyulladáscsökkentő hatása kifejezetten jól alkalmazható megfázás esetén. Elkészítése hasonló a kamilláéhoz, szintén 1 evőkanálnyi hársfa virágot forrázunk le, majd állni hagyjuk. Naponta 2-3 csészét elfogyasztva, hársfa mézzel édesítve elérhető, hogy a kórokozó baktériumok ne szaporodjanak tovább.

A harmadik hatékony gyógytea a kakukkfűből készült főzet, mely immunerősítő hatású készítmény. Fertőtlenítő, köptető és nyákoldó, így a köhögés is csillapítható a segítségével. Orrdugulás esetén érdemes inhalálni a forró teával. 2,5 dl forró vízzel forrázzunk le 1 csapott evőkanál kakukkfüvet, és naponta maximum 3 csészével fogyasztva a gyorsabb gyógyulás garantált.

Megelőzésként matcha tea

Nagy hangsúlyt kell fektetnünk a megelőzésre, vagyis érdemes immunrendszerünket felvértezni a betegségek ellen. A matcha zöld tea antioxidánsokban és ásványi anyagokban gazdag, így alkalmas egészségünk megőrzésére. A Japánból származó minőségi tealevelek különleges termesztési módja és őrlési folyamata lehetőséget biztosít arra, hogy valamennyi hatóanyag a teaporban maradjon, melynek fogyasztása segít a betegségek kialakulásának megelőzésében.

A teában található katekinek hasznos összetevőként vírusölő és antibiotikus hatással is rendelkeznek. Ha naponta 1 csészényivel megiszunk a matcha teából, egész napra folyamatos energiával látjuk el szervezetünket és megadjuk a kellő védelmet a vírusok ellen.

24 óra