Autópálya-matricák 2024-ben

Az autópálya-matrica természeténél fogva olyasmi, amiről előre kell gondolkodni, legkésőbb a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt. Az utólag vásárolt matrica nem keletkeztet visszamenőleges jogosultságot, ha elkésett az ember, mindenképpen pótdíjat kell fizetnie.

Ez a szabály, csakhogy ehhez azért kapcsolódik egy 60 perces türelmi idő, ha ezen belül vásárol valaki matricát, mentességet kaphat az egyébként járó büntetés alól.

Év végén, új év kezdetén mindig érdemes előre tekinteni kicsit, és átgondolni, hogy milyen matricakonstrukció lehet a számunkra a legelőnyösebb, főleg, hogy a 2024-es év jelen esetben újabb fizetőssé vált útszakaszokat, áremelkedést és egy új lehetőséget, az egynapos matricát hozza magával, tehát érdemes felfrissíteni az ismereteinket. A 2024-es autópálya matrica árakat megnézheti az Autopalyamatrica.hu oldalon.

Ebben az írásban összegyűjtöttünk néhány információt, amik segítségére lehetnek a döntésben.

Melyik matrica éri meg?

A válasz röviden, mindenkinek más. Hogy megalapozott döntést tudjon hozni, érdemes áttekinteni az előző évet: mennyit autózott fizetős utakon, vagy hány esetben jelenthetett volna kényelmesebb megoldást az autópálya használata. Hány vármegyét érintett rendszeresen vagy alkalmilag utazásai során. Hányszor vásárolt heti vagy havi matricát, és azok együttes összege nem éri-e el egy éves matrica árát. És persze azt is számba kell venni, hogy a következő évre nézve ehhez képest várhatóan mi változik.

Szerencsére az Autopalyamatrica.hu oldalon egy remek kalkulátor is rendelkezésére áll, melynek segítségével méginkább megalapozott döntést hozhat. Amennyiben csak pár ezer forint eltérés mutatkozik, érdemesebb az éves matricát választani, hiszen az sokkal kényelmesebb, illetve a bizonytalansági tényezők bekövetkezte esetén sem jár nem számolt kiadással, vagy akár bírsággal, és időben vásárolva akár 13 hónapnyi korlátlan úthasználatot is fedezhet az egész országban.

Viszlát buszosok

A buszosok számára kellemetlen változást hoz a 2024-es év, hiszen február 1-től nem vásárolhatnak autópálya-matricát sem offline, sem online.

A 3,5 tonnát meghaladó autóbuszok a megtett úttal arányosan kell fizessenek az e-útdíj rendszerben, a B2 matrica kategóriája a fenti dátumtól kezdve kivezetésre kerül, bármilyen matricával is rendelkeznek abban a pillanatban, annak érvényessége megszűnik.

A matrica érvényessége

Amennyiben a vásárlás napját jelöli meg az érvényesség kezdetének, a két dátum egybeesik. Kivéve banki átutalással történő fizetés esetén, mert ebben az esetben az érvényesség kezdete a pénz eladó számlájára történő beérkezésének dátuma, bár ez manapság már nem jelent csúszást alapesetben.

A matricák területi érvényessége – országos matricák esetében – Magyarország közigazgatási határáig tart, azon belül az összes fizetős szakaszon hatályosak. A vármegyei matricák területi hatálya pedig a szomszédos vármegyében található első csomópontig terjed, ott már mindenképpen le kell hajtani a fizetős útszakaszról, ha el akarjuk kerülni a büntetést.

24 óra