Sokkoló felvétel: ezen a telepen élelmiszert állítottak elő - Lecsapott a NÉBIH (18+)

Pest megyei illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta 2022 novemberében a rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei.

"Súlyosan jogsértő, állategészségügyi, járványügyi és higiéniai szempontból is kifogásolt, a szakembereket is próbára tevő körülményekkel szembesültek a Nébih ellenőrei egy Pest megyei helyszínen" - kezdi közleményében a hatóság, akik a rendőrséggel együttműködve tartottak ellenőrzést. "Már az ingatlanon tartott állatok (szarvasmarha, sertés, juh, baromfi) kapcsán számos jogsértést állapítottak meg az ellenőrök. A bejelentés nélkül, szabálytalanul tartott haszonállatokról többek között sem az előírt dokumentáció, sem az állategészségügyi információk nem álltak rendelkezésre, a sertések és juhok jelöletlenek is voltak" - írják.

Az udvaron bomló szarvasmarhafej, míg a trágyában az állati eredetű maradványok közt belek is voltak. Sokkoló felvételt tett közzé a NÉBIH!

Az is kiderült, az ingatlanon illegálisan több egyéb tevékenységet is végeztek. "A vágás, bérvágás, húsfeldolgozás, húskészítmény előállítás, füstölés és bérfüstölés döbbenetes higiéniai körülmények között zajlott". írják, majd hozzáteszik: mindezt szabálytalanul végezték, mivel az élelmiszer-előállításhoz szükséges hatósági engedéllyel, regisztrációval nem rendelkeztek. Ráadásul az előírtak közül semmilyen dokumentációt nem vezettek, így az élelmiszer-biztonság egyik alapkövetelménye, a nyomonkövethetőség nem teljesült. 

"Az ellenőrök az udvaron kopasztó gépet, üstöt, húshorgos állványt, valamint téglaépítésű füstölő is találtak. Az ingatlan más részein többek között rozsdás, szennyezett kolbásztöltő gép és nagyméretű húsdaráló volt. A füstölőben az ellenőrzés során épp kolbász készült" - írják le az ellenőrzés során tapasztaltakat a hatóság emberei. Köztük volt egy 120 literes műanyag hulladéktároló, amiben rothadó, bűzös sertéshúst is találtak.

A Nébih teljes közleményét ide kattintva olvashatod el, hatósági eljárás indult és a bírság megállapítása folyamatban van.

Címlapfotó: Youtube/NÉBIH-ScreenSHot

24 óra