Pokoli hőség, zivatarok, jég, viharos szél - ez vár ránk kedden

8 megyére másodfokú riasztást adtak ki a hőség miatt, 11 megyére pedig zivatarok miatt. Viharos széllel, jéggel érkezhetnek.

A hőségriadó második napján akár 37 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. "A délelőtti órákban a Dunántúl északi részén fordulhat elő zápor, zivatar, később a Bakonyban és az Északi-középhegységben alakulhat ki elvétve egy-egy zápor, majd a késő délutáni, kora esti óráktól a Dunántúl nyugati felén alakulhat ki zápor, zivatar" - írják.

Fotó: met.hu

A kiadott veszélyjelzésükből az is kiderül, "a Dunántúl északi felén és a Dél-Dunántúl keleti területein, valamint kisebb eséllyel az Északi-középhegység nyugati felében alakulhatnak ki majd zivatarok, melyeket intenzív csapadék (10-30 mm), viharos széllökés (>60 km/h), kisebb eséllyel apró szemű jég kísérhet".

Fotó: met.hu

A késő délutáni, kora esti óráktól a Dunántúl nyugati, északnyugati megyéiben fordulhatnak elő zivatarok, melyek azonban hevesebbek is lehetnek, viharos kifutószél (60-90 km/h), jégeső (1-3 cm) és intenzív csapadék társulhat hozzájuk - írja a met.hu, hozzáteszik: tovább fokozódik a hőség, a napi középhőmérséklet az ország döntő részén meghaladhatja 25 fokot, elsősorban az Alföldön a 27 fokot is.

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra