Már jövő hónapban indulhat hazánkban a fizetős koronavírus-oltás

Optimista forgatókönyv

A Nemzetközi Oltóközpont nevű cég szerint van rá esély, hogy már március végén elkezdődhessen a folyamat.

Ötezer forint ellenében lehetséges lefoglalni koronavírus elleni védőoltást a Nemzetközi Oltóközpont nevű magáncégnél. A növekedés.hu információi szerint a cég tárgyalásai jelenleg jó úton haladnak, és azok, akik regisztráltak a fizetős vakcinára, már kaptak is minderről egy tájékoztató üzenetet. "[…] több hetes előkészítés után munkatársaink elkezdték helyszíni tárgyalásaikat egy, az EU által engedélyezett COVID-19 vakcina gyártójával. A magán-egészségügyi beszerzésen túl alapvető célunk az is, hogy minél több vakcinához juttassuk a magyar államot is. További, harmadik klinikai fázisban levő vakcinák gyártóival is kapcsolatban vagyunk, mert azt szeretnénk, ha pácienseink hamarosan több vakcina közük választhatnának rendelőnkben" - írja a Nemzeti Oltóközpont.

A legoptimistább forgatókönyv szerint akár már március végén elkezdhetik a pácienseik oltását - a társaság ugyanakkor kiemelte, hogy a lebonyolítással kapcsolatos oltási tervüket a hatóságok egyelőre még nem hagyták jóvá.

A Nemzeti Oltóközpont hangsúlyozza, hogy konkrét oltási időpontokkal most még nem tudnak szolgálni, ám a hírek szerint tartják magukat önként vállalt garanciájukhoz: nevezetesen arról van szó, hogy az oltásban való részesüléshez szükséges ötezer forintos előfoglalást kezelési költség nélkül visszatérítik azoknak, akik előzetesen foglaltak ugyan vakcinát, később azonban mégis úgy döntöttek, hogy nem kívánnak élni a lehetőséggel - írja a Femcafe.hu. A céggel szemben egyébként korábban fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult, mivel a neve megtévesztő volt. (Nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy a Nemzeti Oltóközpont elnevezés valójában egy magáncéget takar.) Az eljárás azóta lezárult, a vállalat a saját honlapján egyértelművé tette, hogy magáncégként működik - a fogyasztóvédelem mindenesetre a jövőben is fokozott figyelemmel kíséri működésüket, tevékenységüket, sőt a Nemzeti Oltóközpont azt írta, hogy a védőoltásra történő előjegyzési gyakorlatukat is célzottan vizsgálták, ezzel kapcsolatban viszont mindent rendben találtak a kormányhivatal munkatársai.

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra