Riasztást adtak ki! Bekeményít a tél - van, ahol már havazik

Magyarországra is megérkezett az igazi, kemény tél és az első tartósabb hótakaró.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint – a 300 méternél magsabban fekvő települések közül – a Veszprém megyei Hárskúton 10 centiméteres hóréteg képződött. Az alacsonyabban lévő területek közül a Somogy megyei Kutason mérték a legnagyobb, 7 centiméteres hóvastagságot. Néhány településen regisztráltak még 5-6 centiméteres hómennyiséget, de jellemzően ennél kevesebbet mértek - írja a Femcafe.hu. A budapesti mérőállomásokon is jellemzően hólepel vagy maximum 1 centiméteres hóréteg alakult ki.

A havazás miatt Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Somogy és Zala megyében az ónos eső veszélye miatt figyelmeztetnek. Budapestre, Pest, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére pedig az erős szél miatt adtak ki ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést.

Az Időkép előrejelzése alapján hétvégén napközben -1, éjjel pedig -7 fok körüli hőmérséklet várható országszerte. Pénteken a napsütést gyakran zavarhatják felhőátvonulások, havazás, hózápor főként keleten, északkeleten várható, máshol csak néhol fordulhat elő futó hózápor.

Szombaton a hosszabb napos időszakok mellett felhőátvonulásokra, különösen a Dunántúlon szeles időre van kilátás egy-egy futó hózáporral. Kora reggel -3, -9, a kevésbé felhős, szélcsendesebb, hóval borított tájakon -10, -15, míg napközben -6, +1 fokra számíthatunk.

Vasárnapra virradóan többfelé, napközben egyre kevesebb helyen fordulhat elő hózápor, kisebb havazás, felszakadozik a felhőzet. A szél a Dunántúlon még erős lehet. Hajnalban -5, -14, napközben 0, -6 fok várható.

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra