Terjeszthetik a koronavírust a szúnyogok? A szakértő megszólalt

Közeleg a szúnyogszezon, miközben a koronavírus is mutálódhat - kell tartanunk az állatoktól vajon? A virológus megszólalt.

A koronavírussal kapcsolatos hírek uralják a közösségi oldalakat is, és egyre többen aggódnak attól, hogy a legyek, bogarak, sőt, a szúnyogok felbukkanásával újabb lendületet kap majd a járvány. Sőt, miután külföldről olyan hírek is érkeztek már, hogy háziállatokat, például kutyákat is diagnosztizáltak koronavírus fertőzéssel, egyre többen kezdenek aggódni a kedvenceik miatt is.

via GIPHY

Elsősorban a háziállatok kapcsán készítette el videóüzenetét Dr. Kemenesi Gábor, virológus, aki azonban üzenetében elmondta véleményét a denevérek, a rágcsálók, sőt, a szúnyogok kapcsán is. A Koronavírus Kutató Akciócsoport tagja nem véletlenül választotta példának ezeket az állatokat, így gyakorlatilag mindenkinek egyértelmű választ tudott adni, ami a koronavírus terjedésének lehetőségeit illeti.

Rövidesen itt a szúnyogszezon - rettegnünk kell tőle? 

Dr. Kemenesi Gábor szerint a koronavírus egyes fajtái valóban veszéyesek a háziállatokra, ez a vírus azonban nem ilyen. Mivel az állatokat nem fertőzheti meg, így az állatok sem fertőzhetik meg vele az embereket. Sőt, a denevérekre sem kell haragudnunk, ha koronavírus-hordozók is, azok "denevér-koronavírusok".

"A szúnyogok, ahhoz, hogy terjesszenek egy vírust, ahhoz evolúciósan együtt kell, hogy fejlődjenek ezzel a vírussal, ez egy teljesen új, emberi vírus.

És ahhoz az kell, hogy a szúnyog is terjessze, hogy a szúnyogban is szaporodjon a vírus, úgyhogy ez teljesen kizárt." - magyarázta a szakember, hozzátéve: a HIV-vírust is ezért nem terjesztik a szúnyogok.

Ráadásul a koronavírus légúton terjed, így - mint ahogy korábban fogalmaz - az esély erre nulla.

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra