Találkoztál koronavírusos beteggel? Ez az alkalmazás meg tudja mondani

Nem mindennapi magyar fejlesztés segíthet a koronavírus elleni harcban. A mobilod azt is elárulhatja majd neked, ha fertőzött személlyel találkoztál az elmúlt 14 napban.

Egy magyar cég applikációja segtíhet megfékezni a koronavírus-járványt - harsogják a hírek. Sajtóhírek szerint a fejlesztés napokon belül elkészülhet, és nem csak az azt letöltőknek, az orvosoknak is segíthet a vírus terjedésének feltérképezésében.

"A VirusContact egy teljesen anonim mobiltelefonos alkalmazás, melynek célja, hogy segítsen a COVID-19 vírus terjedésének kontrollálásában, azáltal, hogy tudatja a felhasználóval, ha olyan felhasználó közvetlen közelében járt az elmúlt 14 napban, akiről azóta igazoltan kiderült, hogy megfertőződött a vírussal." - közölte a fejlesztésről a közösségi oldalán a cég egyik képviselője.

Egy tévéinterjúból az is kiderült, hogyan is működik mindez. A telefonra teleptített alkalmazás - akármerre is járunk - bluetooth-on keresztül folyamatosan megjegyzi azokat a készülékeket, akikkel találkoztunk. Ezekről pedig készít egy "feljegyzést". Amennyiben pedig valakiről kiderül, hogy elkapta a vírust, az applikáció segtíségével értesítést lehet küldeni mindenkinek, akivel az elmúlt 2 hétben "találkoztunk".

"Ezen adatok alapján a felhasználó eldöntheti, hogy ez potenciális kockázat volt-e és szükséges-e orvoshoz fordulnia. Az alkalmazás segíthet a kockázat mérlegelésében illetve orvosok számára a fertőzés visszakövetésében." - írja a cég képviselője ezzel kapcsolatban.

Fotó: 123rf.com

Terveik szerint az applikáció anonim, így sosem derülhet ki, kikkel kerültünk kapcsolatba így, mégis mindenkit tudunk értesíteni majd.

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra