Láttad, ismered? Ezt a 30 kilós pontyot keresi a NÉBIH

Korábban rendszeresen a gyékényesi tóból fogták ki, a legutóbbi fotó a tótól körülbelül 500 kilométerre készült róla.

Nem mindennapi történettek kavarja fel az állóvizet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal: az Állami Halőri Szolgálathoz érkezett bejelentés egy kapitális ponty ügyében, amit 2017-ben többször is a gyékényesi tavakból fogtak ki.

2018-ban azonban már feltételezhetően onnan 500 kilométerre, egy szabolcs-szatmár-bereg megyei halastóból került elő, és fénykép is készült róla.

"A Nébih által felkért szakértő megállapította, hogy a két különböző vízterületről megfogott ponty ugyanazon egyed. Ugyanakkor nem állnak az ÁHSZ rendelkezésére olyan fényképfelvételek, melyek alapján a halastó teljes bizonyossággal azonosítható lenne." - írja a NÉBIH a közleményében.

Fotó: Nébih

A hatóság most olyan horgászok jelentkezését várja, akik érzésük szerint 2018-ban kifogták a képen látható pontyot, és érdemi információt tudnak a hal hollétéről. Hogy segítsék a nyomozást, személyleírást is közzétettek a halról:

"A keresett hal jellegzetes formájú és méretű, azonban elváltozások nem láthatóak rajta. Ugyanakkor a szakértő 8 olyan kulcsbélyeget is megállapított, amelyek alapján a ponty kétséget kizáró módon azonosítható."

A Nébih kéri a horgászokat, hogy akkor is küldjék meg a rendelkezésükre álló felvételt, ha nem biztosak abban, hogy az érintett egyedről van szó. A képeket – a fogás helyének megjelölésével – az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címre várjuk.

A közleményből az is kiderült, hogy egy  ilyen 30 kg egyedsúlyú ponty egyed felnevelése a halgazdálkodásra jogosult több évtizedes munkája, feketepiaci értéke éppen ezért 700-800.000 Ft. 

Címlapfotó: Nebih.hu

24 óra