Friss! Ezért sem tudják megkezdeni a Hableány kiemelését

Hajdú János, a TEK vezetője összegezte az elmúlt napok történéseit egy nemzetköz sajtótájékoztatón.

Az elmúlt napok eseményeit foglalták össze azon a sajtótájékoztatón, amelyen a hatóságok ma délelőtt elsősorban a Dél-Koreából érkezett mintegy száz újságírót tájékoztatták a margitszigeti operatív irányítási ponton. Hajdú János, a Terrorelhárítási Központ vezetője azt is elmondta, az elmúlt napokban miért sem volt esélye a búvároknak megközelíteni a roncsot. Az áradás, a Duna másordpercekénti 4 méteres sebessége valamint a gyakoralitág nulla centiméteres látótávolság is közrejátszott ebben.

Hajdú ugyanakkor azt is hozzátette: a Habeány kiemeléséhez még egyetlen technikai eszközt várnak. "A Clark Ádám darura várnak, 200 tonna a teherbírása" - mondta, hozzátéve: az áradás miatt a daru jelenleg nem tud a hídak alatt elmenni, napokon belül várható azonban az érkezése.

Íme a rendőrség most kiadott képei a tragédiáról!

Az elsüllyedt Hableány körülbelül 50 tonna súlyú, a jelenleg helyszínen tartózkodó Táncsics nevű daru teherbírása körülbelül ugyanennyi. Ezért lehet szükség a nagyobb darura. 

A tragédia helyszínén egyébként napkelte óta tartanak az előkészületek, dél-koreai és magyar búvárok közösen próbálnak meg lejutni a roncshoz. 

Címlapfotó: Profimedia/RedDot

24 óra