Figyelem: gyilkos az idei tél, brutális, amit a szakértők jósolnak

Rendkívül hideg és szélsőséges télre számíthatunk.

"Aggasztó jelentést tett közzé a Meteorológiai Világszervezet: előrejelzésük szerint már 70% az esélye annak, hogy visszatér az év végén az El Nino légköri jelenség, teljesen megbolondítva az időjárást. Az El Nino nyomában világszerte hatalmas természeti katasztrófák pusztítanak: áradások, viharok, máshol pedig ellenkezőleg, szárazság és erdőtüzek." - írja a Ripost.

A szervezet egyik vezetője szerint a klímaváltozás megváltoztatja az El Nino és párja, a La Nina hatásait is: nem tudják visszaszorítani a globális felmelegedést.

"Ez lesz az eddigi valaha volt legmelegebb év, miközben szélsőséges időjárási jelenségek mutatkoztak: rekordmeleg volt Észak-Európában, pusztító áradások Japánban, Indiában és Délkelet-Ázsiában" - mondta Petteri Taalas, hozzátéve: ha az El Nino az ősz folyamán beindul, szélsőséges tél követheti.

A melegedésre ugyanis a passzát szélrendszer jelentős hatással bír, utóbbit azonban az El Nino és párja, a La Nina befolyásolja. Előbbi nem csak a hidegért felelős, az áradások, viharok, sőt, a szárazságok és erdőtüzek is az ő számlájára írhatók. 

Talán ennek lehet az előjele, hogy az elmúlt napokban is szinte elviselhetetlenül sokat, egyes helyeken akár húsz fokkal is csökkent a hőmérséklet. A hétvégére pedig már megint 25 fokot jósolnak, igaz, addig az is előfordulhat, hogy egyes helyeken hajnalban akár fagypontig is hűlhet a levegő.

24 óra