Megható! Bakancslistát írt Dorka - sikeres tüdőátültetésen van túl!

„Van egy bakancslistám: meg szeretnék tanulni síelni, és el szeretnék jutni Ausztráliába" - ezt mondta az interneten keresztül Máté Dorka, az első magyar tüdőátültetett kislány ma a Semmelweis Egyetem sajtótájékoztatóján.

Dorka cisztás fibrózissal született, ami egy genetikai betegség.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese az Origonak azt is elárulta, ez volt "a huszonötödik gyerek-tüdőátültetés magyar betegen, de eddig 24 műtétet a bécsi központban végeztek el. Dorka volt az első, akit itthon, Magyarországon operáltak meg."

Dorkának ez a két intézet új életesélyt adott, úgyhogy most már nyugodtan elkezdheti megvalósítani a bakancslistáját. Ennél szebbet nem tudok elképzelni" - mondta a lapnak az egyetem klinikai rektorhelyettese.

Fotók: Semmelweiss Egyetem/Kovács Attila

Fotók: Semmelweiss Egyetem/Kovács Attila

A kislány arról is beszélt, hogy miután felébredt az altatásból, azt érezte, rengeteg levegője van, úgy érezte, mintha a hasa is tele lenne levegővel. 

A kislány édesapja az Origónak azt mondta, amikor Dorka megtudta, van tüdő és azonnal meg is műtik, majd kiugrott a bőréből örömében.

„Úgy örült, mintha legalább az ötös lottón nyertünk volna. Mi pedig az édesanyjával teljesen összezuhantunk, végtelenül aggódtuk, de Dorka csak nevetett, és azt mondta: apa, ne izgulj, minden rendben lesz." - mondta az Origonak Máté Ferenc, Dorka édesapja.

"A tüdőátültetéssel életeket adunk, és vadonatúj technikák kerülnek be a hazai egészségügybe" - mondta Dr. Rényi-Vámos Ferenc, az OOI bázisán működő  Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika docense a sikeres műtét kapcsán.  

A sajtótájékoztatón történteket és Dorka fotóit a Semmelweis Egyetem honlapján, ide kattintva megtekintheted!

24 óra